Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica

19. prosinca – Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica

Plastične vrećice koristimo svakodnevno (na globalnoj razini čak milijun vrećica u minuti), bacamo ih u otpad, za njihovu proizvodnju koriste se prirodni resursi, zagađuje se priroda, smrtno stradavaju živa bića, a njihova razgradnja traje cijelo stoljeće. Uz višegodišnje probleme tu je i mikroplastika, relativno nov problem – čestice plastike manje od 0,5 cm, koje su pronađene u tijelu životinja svih staništa (najviše vodenih), ali i u ljudskom izmetu.

Upravo iz tih razloga diljem svijeta pokrenute su kampanje osvještavanja, pišu se peticije kako bi se ljude potaknulo na korištenje platnenih vrećica ili barem višekratno korištenje plastičnih vrećica te na koncu njihovo odlaganje u odgovarajući spremnik za otpad.

Prigodnom izložbom u hodniku škole učenici dodatne nastave biologije i učenici 6. a razreda nastojali su upozoriti na taj problem i potaknuti sve nas na aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša u kojem živimo ukazujući na situacije koje se događaju svugdje oko nas. Naravno, najvažnije je zaustaviti nepotrebno gomilanje plastike. Tijekom studenog i prosinca izrađene su diorame, posteri, plakati, prezentacije u PowerPointu, modeli životinja čiji je život plastika pretvorila u patnju, a koje često i ugibaju u mukama. Mnogi su komentirali da to nije lijepo i zaista nije, ali to je, nažalost, naša stvarnost.

Mia M., učenica 8. b, istražila je i grafički prikazala prosječnu potrošnju plastičnih vrećica u našoj školi na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj razini. Pročitajte ovdje i sami razmislite koliko je korisnije upotrebljavati vrećice od prirodno razgradivih materijala. Svi smo odgovorni za očuvanje okoliša i zdravlje svih živih bića na planetu.