… što učiniti kad se u školi pojavi nasilje?

 

Ako imaš problema u školi, netko te izaziva, ruga ti se, udara te, uzima ili baca tvoje stvari, govori ružne riječi, ismijava te…, postoji puno stvari koje možeš napraviti da se zaštitiš:

Nemoj misliti da se događa samo tebi – događa se mnogima i na svim mogućim mjestima.

Nemoj misliti da to zaslužuješ iz nekog razloga – ne moraš osjećati stid; nasilnici su ti koji imaju problem.

Budi čvrsta/čvrst i jasna/jasan – gledaj ga u oči i reci: „PRESTANI!“

Ne možeš promijeniti nasilnika, ali možeš reći što se događa odrasloj osobi u koju imaš povjerenja, koja može s njim popričati i kazniti ga (nasilnici ponekad prijete osvetom ako nekome kažeš, ali samo zato što znaju da mogu biti spriječeni).

Nastavi govoriti dok netko nešto ne poduzme.

Nemoj koristiti nasilje nad nasilnikom. Budi bolji od njega!

Potraži pomoć – ne suočavaj se sama/sam s ovim problemom.

Ako znaš za neki slučaj nasilja, čak i ako ti nisi uključena/uključen, ispričaj roditeljima, pedagogu, učitelju…

Ako ti se netko ruga, reci mu samo: „Aha, da, što god…“ i pokaži mu da te to ne uznemiruje. Druži se sa što većim brojem osoba! Da bi stekla/stekao prijatelje, važno je potruditi se biti prijatelj (biti ljubazan, pričati s njima, slušati ih…). Podrška roditelja (ili neke druge odrasle osobe u koju imaš povjerenja) jako je važna, stoga uvijek podijeli s njima svoju uznemirenost. Ne izbjegavaj školu jer se time samo odgađa problem, a i zaostaješ u gradivu. Ne srami se tražiti pomoć!

Često braća, sestre i prijatelji znaju za zastrašivanje puno prije nego roditelji i/ili učitelji, ali ne reagiraju jer ih je to žrtva zamolila ili iz straha da i oni ne postanu žrtve. Progovorite jer će se jedino tako zastrašivanje i nasilničko ponašanje zaustaviti!

Anđa Pavlović

Izvor:

http://www.poliklinika-djeca.hr/