… što jedete i što je zdravo jesti?

Svima je nama važno imati dovoljno energije za sve što želimo činiti – bez obzira što to konkretno bilo: bavljenje sportom, šetnja psa, učenje, druženje s prijateljima… Dakle, važno je otkud nam energija stiže, a to znači što jedemo. Ako se pritom razvijamo i rastemo te od svoga mozga svakodnevno očekujemo da zapamti nove informacije, na pravilnu prehranu još više valja obratiti pozornost.
To znači da sa svim gaziranim pićima, bombonima, kojekakvim čipsevima, kokicama i ostalim grickalicama koje učenici slasno gutaju i grickaju nipošto ne smijemo pretjerivati. Na takvim nam namirnicama tijelo nije zahvalno jer mu ne daje vrijednu i potrebnu energiju nego samo prazne kalorije.
Da bismo svoju prehranu usmjerili u boljem smjeru, evo nekoliko osnovnih informacija o tvarima koje grade naše tijelo i namirnicama u kojima se one nalaze (iz kojih ih tijelo uzima).

  • Ljudsko je tijelo izgrađeno od:

bjelančevina (meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, gljive)
mineralnih tvari (mlijeko i mliječni proizvodi, voće, povrće, voda)
vode: 60 – 70% (dakle, voda, a ne sokovi, čajevi, gazirana pića i sl.!)

  • Tvari koje nam daju energiju:

ugljikohidrati (žitarice i proizvodi od njih, riža, tjestenina, slatkiši)
masti (ulja, masti, meso – goveđe i svinjsko, salame)

  • Tvari koje nas štite:

vitamini i minerali (voće, povrće, ribe)

Pravilna prehrana svakog čovjeka treba biti raznovrsna, redovita, pojedena u miru uz obvezatni doručak.

Raznovrsno znači od svega po malo: i meso i nešto ugljikohidrata, voće, povrće, barem litra vode ili nezaslađenog čaja; masti ne spominjemo jer ih ima u mesu, u mliječnim proizvodima i s njima ne treba pretjerivati, ali svakako preporučamo malo domaćeg špeka, luka i kruha – naravno, ne svaki dan! Zapravo želimo poručiti da je zelenjava, baš kao i varivo jako bitno pa makar pojeli i samo pet žlica dnevno, ali to se mora jesti jer organizam treba raznovrsne tvari. Na taj način svoje osjetilo okusa ipak privikavamo na ne baš uvijek omiljene namirnice. Zažmiri i pojedi!

Redovita prehrana znači da nipošto ne smijemo preskakati obroke. Ne zaboravite da je kralj svih obroka doručak jer nam ujutro nužno treba prava doza energije!
Da bi cijela priča bila jasnija, evo jedne piramide zdrave prehrane koja nam pokazuje kako i u kojoj mjeri treba jesti određene namirnice.

Naravno da ima dana kad nam se baš jedu slasni i masni ćevapi, hamburgeri, pizze i ostala čudesa tako nezdrava, a tako primamljivih okusa i mirisa, pa neka, priuštimo si i to, ali s mjerom! Naime, zadovoljstvo će biti veće, organizam i duša sretni i zadovoljni, a dalje ćemo se nastaviti truditi hraniti u skladu s potrebama organizma. Jer sve je pitanje mjere.

Nagradno pitanje: Kako učenike uvjeriti da gazirana pića, čips, kokice i slični sadržaji njima primamljivih vrećica nikako nisu dobar, a kamoli zdrav obrok, osobito ako je to prvi obrok u jutarnjim satima?
Trebamo li opisati simptome gastritisa, čira na želucu i grčeva crijeva? To je jako neugodno i bolno, ali dok to sami ne osjete, vjerojatno neće shvatiti koliko je to opasno. Isto čini i žvakanje žvakaćih guma koje potiču stvaranje želučane kiseline koja pomaže pri razgradnji hrane, a naši dragi učenici uglavnom ne jedu ništa pa ta ista kiselina polako, ali sigurno gricka sluznicu njihovih želučića i dovodi do pojave prvih simptoma gastritisa i ostalih bolesti.

Kako uvjeriti naše najmlađe da skriveni šećeri i kofein u gaziranim pićima uzrokuju pad koncentracije, razdražljivost, a time i smanjenu pažnju na satu (koja uglavnom rezultira komentarom učitelja da učenik ne pazi na satu, ne radi zadano pa tako i zasluži na baš poželjnu ocjenu)? Naravno, tu je i nakupljanje suvišnih kilograma. I da, ne biste vjerovali kako to brzo ide!

Preporuke:

  • Obavezno prije škole nešto pojedite, makar malo (malo kruha, nekoliko napolitanki, müsle, pahuljice, nešto iz pekarnice) i popijte mlijeko, čaj, vodu.
  • Pojedite konkretan obrok u školi (sendvič koji uključuje i povrće, banane, jabuke, može i keks ili pecivo – svaki dan nešto i tijelo i duša bit će zadovoljni).
  • Pijte vodu ili čaj s manje šećera, ali nikako gazirana pića!
  • Kod kuće pojedite sve što je ponuđeno za obrok.
  • Voće jedite između obroka ili sat vremena prije obroka.
  • Pojedite laganu večeru.
  • Ne pijte cedevitu navečer jer razbuđuje kao i cola.

O broju dnevnih obroka i raznim nutricionističkim savjetima ne pišemo ništa jer to svi znaju. Ovo je, nadamo se, poticaj svima nama da obratimo pozornost na prehranu učenika kako bi smanjili unos namirnica koje ne zadovoljavaju potrebe njihovog organizma, osobito s obzirom na količinu i vrijeme kada ih konzumiraju.